Budowa grilla z wędzarnią 

Partnerstwo na mazowszu

Temat: Wędzarnia

Czy wędzarnie budować podobnie jak grilla i zamknąć od góry? A może jest inna metoda?

Przepis na budowę DOBREJ wędzarni... http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1261
Źródło: forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=4934



Temat: Spyrka góralska wędzona
Widzę że sa tu nie tylko zagrzybieni ale też walnięci na pkcie wędzenia i swojskich wyrobów, więc polecam wam stronkę http://www.wedlinydomowe.pl/ gdzie znajdziecie wsio co powinniście wiedzieć w temacie smakowitości i budowy wędzarni. Budowa wędzoka czy to grillo-wędzoka nie jest taką prostą sprawą. Więc zanim wydacie pieniadze na cokolwiek zajrzyjcie na tę stronkę i tam uzyskacie informacje na interesujące was tematy żeby nie płacic ,,frycowego".
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=11290


Temat: Zaczynam budowę wędzarni.
Witam serdecznie.

Na waszej stronce jestem częstym gościem od około 3 lat i z zazdrością patrze na Waszą pasje. Koniec z przeglądaniem stronki - zaczynam działać.
Jak tylko pogoda pozwoli zabieram się za budowę grillo-wędzarni. Jestem na etapie projektowania. Przeczytałem stronę dokładnie i mam pytanie do doświadczonych zadymiaczy:

1. Czy w wędzarnie trzeba często czyścić ? Mam na myśli tłuszcz, który kapie z wędzonek i tego typu rzeczy. Planuje wymurować wędzarnie w kształcie beczki bez drzwi i o góry zrobić tylko drewniane zadaszenie ( coś na kształt zadaszenia studni tylko, że z kominem). Czy takie rozwiązanie będzie sprawiało jakieś problemu oprócz utrudnienia w czyszczeniu.

2. Jeżeli ktoś zbudował już swoją wędzarnie i chciał by służyć pomocą to poproszę o jakiś kontakt, żeby wszystkich pytań nie wrzucać na forum.

P.S. Dziękuję tym co postanowią mi pomóc.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5205


Temat: Jak dużo dymu ??
Witam!!!
Zadymianie tylko się tak groźnie nazywa, ale nie jest bardziej szkodliwe dla otoczenia niż typowy grill. Jeśli będziesz wędził suchym drewnem to dymu jest naprawdę niewiele.
A tak nawiasem: zdolna z Ciebie zadymiarska postać-wiek 13 lat i już budowa wędzarni Gratulacje
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=961


Temat: Szukam fachowca do budowy grillowędzarni.
Witam wszystkich forumowiczów! jestem tu nowy i poszukuje fachowca ktory wybuduje dla mnie grillo wedzarnie! chcialbym sam takie cudo postawic ale brak czasu spowodowany dlugim przebywaniem w pracy uniemozliwia mi to! Tak wiec mieszkam w okolicach wrocławia przy drodze krajowej nr5 kierunek Poznan! i jak znacie jakis fachowcow to porsze o polecenie albo samijestescie cudotworcami to zapraszam do wspołpracy! Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3648


Temat: II Zlot Wędzarniczej Braci
Kochani
... wszystko wskazuje na to, że w tym roku nie dam rady uczestniczyć w żadnych Zjazdach, Zlotach i Spotkaniach
... sytuacja rodzinna i zawodowa sprawia, iż wyjeżdżam z Polski (zapraszam do odwiedzin na Merritt Island na Florydzie gdzie będę mieszkał),
... oczywiście będę przyjeżdżał do Polski conajmniej raz w roku i będę się starał aby zawsze było to w Sierpniu, ... będę z Wami wirtualnie na Forum i jeżeli tylko będę mógł być w czymś pomocny, to zawsze możecie na mnie liczyć, (możecie oczekiwać również nowych przepisów, ... z grilla, wędzarni i kuchni, ... jak również sprawozdania z budowy nowej wędzarni,
... jestem w trakcie pakowania swoich rupieci (wyjazd koniec kwietnia / początek maja)
... i to by było narazie na tyle

pozdrawiam niezmiernie serdecznie
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=839


Temat: Podsumowanie konkursu na najładniejszą wędzarnię
Tak jak wcześniej wspominałem, umieściłem na stronie głównej, pod adresem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1644 fotorelację z przebiegu budowy grillo-wędzarni zgłoszonej do konkursu przez Kol. Tomaszko.
Prosze oddawać głosy w komentarzach pod podanym tematem, w formie: "oddaję jeden głos"
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3983


Temat: Witam!
Witam wszystkich,

Mam na imię Emil i od paru tygodni dość często wchodzę na ten fajny portal szukając inspiracji do budowy grillo-wędzarni:) Postanowiłem, ze zarejestruję się juz wówczas gdy budowa będzie bliska ukończeniu , więc w zasadzie grubsza robota za mną
Fajnie , że zorganizowała się brać tak ciekawej profesji która poniekąd mnie również bardzo interesuje.
Myślę ,że będę tu często zaglądał

Pozdrawiam Was wszystkich a foty z mojego dłubania wrzucę niebawem

Emil
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: Witam!
Witam wszystkich, po długiiiiiim okresie biernego uczestniczenia, postanowiłem się zarejestrowac, i pochwalic sie moją nową wędzarnio-grillo-piecem chlebowym. jeszcze w trakcie budowy, ale jak tylko naucze sie jak umiescic zdjęcia to to niezwłocznie zrobię. pomysły zaczerpnąłm z tej strony wiec musze sie podzielic doswiadczeniami
jeszcze raz pozdrawiam
projekt

w trakcie budowy, z mała modyfikacją drzwi do wedzarni z tyłu. by nie zadymiać siedzących pod wiatą.


jeszcze jeden wyjazd i mam nadzieje skonczyc, pochwalę się oczywiście efektem końcowym
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: Budowa wędzarni z grillem :-))
Cóż, co prawda nie będzie nic na temat smartów, modyfikacji czy też eksploatacji ale stwierdziłem że " w narodzie siła " i zapewne wielu z Was widziało, widzi lub ma pomysła na takie ustrojstwo jak .... wędzarnia z grillem

Piszę poważnie ponieważ mam już dość obślizgłej i naszpikowanej chemią wędliny która czasami przyprawia o mdłości ... tak się składa że mam działkę na której hoduję warzywka oraz ...... trawę oraz spędzam wolny czas, i właśnie postanowiłem wybudować nową budowlę w postaci wędzarni połączonej z grillem, budowla ma być wykonana z kamienia który już posiadam, wylałem również fundament i na tym moja wizja zakończyła się nie jestem budowlańcem ani zdunem i im więcej czytam na ten temat to mam coraz więcej wątpliwości jak to zrobić ...... aby było dobrze

Ja widziałbym ją mniej więcej tak...



może tak .....



.... a może tak ....




I tutaj prośba, jeżeli gdzieś widzieliście ciekawą wędzarnię, macie taką u siebie lub sąsiada to proszę o zdjęcia oraz rady - porady
Źródło: smartklub1.nazwa.pl/viewtopic.php?t=1993


Temat: Zlot 2007 - Informacje
Mam internet.
Maxell dzięki.
Pomysł moj był taki: ponieważ rozwamy produkcje własną na Zlocie i wiem że wiele osob przywiezie wlasne wyroby do degustacji, a wiem że przyjada też tacy którzy nie bedą w stanie nic przywieżdź na Zlot to pomyślałem że z braku czasu na wędzenie i przygotowywanie Zlotowych wyrobów niech Ci co mogą przywiozą ze sobą zapeklowane różne mięsa. Np. szynki, balerony, schaby itp, czyli wszystko to co nadaje sie do wędzenia. Ponieważ główna pokazowa produkcja odbędzie się w sobotę to możemy już w piątek uwędzić to co niektorzy z Nas przywiozą. Pomyślałem też, że będzie możliwe rozliczenie tego z ogólnych pieniędzy i nie bedzie to duża kwota.
Rachunek mój jest taki: kupuję wieprzowinę - szynki po 6 PLN, schab karkowy po 11 PLN a środkowy po 14 PLN, to jeśli zapekluję np. 2 szynki (do 2kg każda), dwa balerony (do 1,5 kg) i schab środkowy (2x1kg) to wyjdzie ok.100 PLN za 9 kg wyrobów.
Jeśli ktoś inny mnie wspomoże to np. przy czterech chętnych za 400 PLN mamy prawie 30 kg. wyżerki. Są to wyliczenia przybliżone.
A wszystko w piątek kiedy wędzarnia będzie wolna, jedynie grill będzie działał na potrzeby Zlotu. Nie wiem czy taka szynka i baleron jest już do spozycia zaraz po wędzeniu (zawsze próbowałem na drugi dzień) ale np. na sobotę na sniadanie bedzie już na pewno.
Ja przyjeżdzam w piatek do południa i np. czekam do godz. 18 z wędzeniem. Jeśli osoby które się wcześniej zadeklarują - zamelduja się do 18 tej, to ich wyroby uwędzimy.
Myślałem też aby zrobić ew. pokaz wiązania szynek, napychania w siatki, łącznie z wieszaniem i suszeniam. Wszystko do rozważenia. Wymaga to jednak wczesniejszego umówienia się i zaakceptowania przez Maxella i skarbnika Fentela.
Aha, gwoli ciekawości i informacji to mój fachowiec od budowy Naszej grillo-wędzarni
wstępnie zaakceptował Naszą propozycje budowy i mam go przywieźdź po Swiętach do Napleonowa celem omówienia szczegółow budowy z Szefowstwem Zagrody.
Tak więc piątkowe wędzenie zapowiada się interesująco.
Co Wy na to?
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=956


Temat: Konkurs na najładniejszą wędzarnię rok 2006/2007
Przebieg budowy grillo - wędzarni Sławomira
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1227


Temat: Witam!
Witam wszystkich ! Dzisiaj dołączyłem do Waszego grona. Świetne forum. Osobiście planuje budowę grillo - wędzarni.

Pozdrawiam serdecznie,
Jacek
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: Nasza Szkoła Domowego Masarstwa
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zaproponowania Wam projektu utworzenia Szkoły (Akademii) Domowego Masarstwa i/lub Wędliniarstwa.
Działała by ona pod egidą naszej stronki i zajęcia odbywały by sie w okresie letnim (ewentualnie innym, przez Was ustalonym).
Proponowana tematyka zajęć:
1. Obowiązujące akty prawne w zakresie obróbki mięsa, szczególnie w warunkach domowych.
2. Zagrożenia wynikające z działalości związanej z obróbką mięsa i jego przetworów.
3. Mięso - rozbiór półtusz, klasyfikacja mięsa i wykorzystanie poszczególnych jego elementów w domowej produkcji wędlin.
4. Podroby i ich wykorzystanie.
5. Dodatki, przyprawy, jelita itp.
4. Maszyny i urządzenia stosowane w domowej produkcji masarskiej.
5. Rodzaje wyrobów:
a) wędzonki
b) kiełbasy - tutaj poszczególne rodzaje w zależności od trwałości, sposobu produkcji, rozdrobnienia itp.
c) wyroby podrobowe - wszystkie (kaszanki, pasztetowe, salcesony itp)
d) inne wyroby wędliniarskie - rolady, pasztety, galarety itp.
e) wyroby prasowane z prasek i szynkowara.
6. Budowa i zasada działania oraz wykorzystanie wędzarni przydomowych.
7. Wszystko o wędzeniu.
8. Zasady obróbki cieplnej - parzenie, pieczenie, rożen itp.
9. Przechowywanie surowców i wyrobów gotowych.
10. Grillowanie.
11. Zasady BHP podczas rozbioru i produkcji domowej wędlin i wyrobów wędliniarskich.

Przedstawiony plan zajęć jest szkieletowym, co znaczy, iz po odniesieniu sie do niego przez naszych zadymiaczy, zostanie zmodyfikowany stosownie do ich gustów i propozycji.
Szkolenie takie kończył by egzamin i wydanie dyplomu jego ukończenia. Dyplom prestiżowy, biorąc pod uwagę, iż będzie to pierwsza tego typu szkoła w Polsce.
Zajęcia i wykłady prowadzili by specjaliści z zakresu poszczególnych tematów.
Co do miejsca spotkań szkoleniowych - ustalimy to wspólnie.
Prosze potraktować poważnie temat, gdyz wiąże się to z załatwieniem wielu niezbędnych (jak to w Polsce) dokumentów i zezwoleń. Program również musi zostać zaopiniowany przez odpowiednie czynnki. itd, itd....
Oczywiście nie jest to do zrealizowania natychmiast, ale mam b. dobre układy w kilku instytucjach i można to wykorzystać. Myslę, że i Wy także pomożecie.
Oficjalnym patronem takiej szkoły, czy np. Letniej Akademii Domowego Masarstwa i Wędliniarstwa, byłaby nasza strona.
Prosze o odniesienie się do powyższego.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=561


Temat: Węgorz wędzony pieczony lub grillowany
Uszanowanko Państwu.

Miałem szczęście załapać się w tym roku wraz z narzeczoną na urlop łączony - pierwszy tydzień nad Bałtykiem, drugi w Górach Stołowych.
Nad morzem - jak nietrudno przewidzieć - dzień w dzień jedliśmy rybki. Ostatniego dnia, by zachować trochę wspomnień (i smaku, a jakże) kupiłem wędzonego węgorza. Przyznać trzeba, że niby zbójecko drogiego (75zł/kg) w porównaniu z 'naszymi', śląskimi marketami (56zł/kg), ale za to świeżo zdjętego z haka w wędzarni.

Rybka ważyła jakieś 50dkg, więc na potrzeby transportu pocięliśmy ją na trzy kawałki. I tak z nami jeździły. W górach połowa jednej części (z 70g) poszła na chlebek, a resztę (ze 100g) przy okazji grillowania trafiła w ramach eksperymentui na grilla - takiego okrągłego, z dekielkiem, do grillowania/barbecue. I muszę przyznać - cudo. Wędzony i później grillowany węgorz, podany na ciepło bądź gorąco smakuje tak rewelacyjnie, że ach i och
Naprawdę bałem się zepsuć taki rarytas, ale warto było ryzykować. Mięso z rybki tylko wędzonej dość mocno trzymało się kręgosłupa i nieco słabiej skóry. Po grillowaniu skóra odchodziła bez problemów, kręgosłup dało się wyjąć łatwiutko, a co najistotniejsze - nie wyschła ani odrobinkę. Smak - jak wędzony, choć intensywniejszy.
Tymczasem urlop zwyczajem wszystkich urlopów wziął i się skończył. Wróciłem do domu, a pozostałe dwa kawałki węgorza czekały na swój czas. Dziś właśnie przypomniałem sobie, że warto coś z węgorzem zrobić, żeby go szlag nie trafił (wędzony był 12 dni temu). I tym to sposobem oba pozostałe kawałki trafiły do piekarnika. Termoobieg, 200 stopni - gdy tylko piekarnik osiągnął zadaną temperaturę, a po mieszkaniu rozszedł się ten kuszący zapach wyłączyłem grzałki i pozostawiłem rybkę jeszcze na 10 minut w środku.
Właśnie zjadłem to cudo... Czy może raczej Cudo przez duże 'C'. Soczysty, tłuściutki, cieplutki... Ech. I znów kręgosłup dało się wyjąć banalnie łatwo, a skóra niemalże sama się odkleiła.

W każdym razie - jeżeli ktokolwiek z Braci Wędzarniczej dysponuje kawałkiem starszego wędzonego węgorza (w co ciężko uwierzyć, bo kto by się powstrzymał przed konsumpcją na bieżąco?), to proponuję spróbować upieczenia go. Ja się odważyłem i naprawdę nie żałuję. Żadnych dodatkowych przypraw, żadnego tłuszczu, po prostu wysoka temperatura - to wszystko.

OFF-TOPIC (znaczy się - nie w temacie ):
Chciałbym przy okazji tego posta podziękować Wam za to, że forum wędzarnicze istnieje i żyje. Mimo niewielkiej dotychczas aktywności z mojej strony znalazłem tu parę odpowiedzi na nurtujące mnie pytania oraz mnóstwo inspiracji zarówno w temacie przepisów jak i budowy wędzarni. To dzięki Wam zrobiłem moją pierwszą i jedyną dotychczas szyneczkę-miniaturkę i kiełbasę białą parzoną, o których napiszę już wkrótce.
Raz jeszcze - dziękuję

PS - tak, wiem że nie może być tak, że jedna połowa ma 70g, druga zaś 100g. Ale 'mniejsza część części' i ' większa część części' brzmią dla mnie jak 'przeddzidzie dzidy bojowej, śróddzidzie dzidy bojowej i zadzidzie dzidy bojowej'
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3909


© 2009 Partnerstwo na mazowszu - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates