Budowa kolumny rektyfikacyjnej 

Partnerstwo na mazowszu

Temat: The Spiral Still
" />Czekam na jakieś komentarze w tym temacie, czekam, a tu nic. Myślę, że wielu takich początkujących jak ja jest skonsternowana tym faktem. Doprawdy nie znałem tej metody destylacji, a po obejrzeniu aparatury i po przeczytaniu posta Zygmunta, tak na mój rozum, wydaje się ona rewelacyjna. Co za prostota w budowie i obsłudze. Jak dobry efekt w stosunku do nakładów pracy i kosztów. Jestem przed decyzją o przejściu z pot stilla na ... No właśnie, miało być "kolumnę rektyfikacyjną", ale teraz jestem w kropce. Po co w to się bawić, skoro wystarczy ... wygiąć rurkę.

Może trywializuję, ale chciałbym mieć jakiś pogląd na ewentualne niedomagania spiral stilla. Gdzieś Kucyk chyba pisał o tym, że w tej motodzie traci się na czystości uzyskanego surowca. Zygmunt, czy faktycznie? Co zatem się zyskuje, a co traci?

No i w ogóle ... Piszcie coś o tym, bo takie "lejki" w tych sprawach jak ja, chciałyby już pewnie zacząć giąć miedziankę w spirale, a po jednym poście nie wiedzą czy to przedwczesne prima aprilis czy faktycznie lepiej leżeć wygodnie, a psotnikowi bimberek leci ...

Pozdrawiam
Bogdan
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1673



Temat: zawór bezpieczeństwa
" />Witam, zamierzam zrobic destylarke na kolumnie refluxowej. Powod - spirytus domowy. Materialy jakie juz mam to keg 30, rura 2" 125cm i troche innej kwasowki oraz termometr ktory lada chwila dojdzie. Kwasowke pospawam na warsztacie u znajomego tigiem. Wypelnienie planuje zmywaki lidlowskie. Grzanie 2 grzalki - 2000 W + mniejsza jakas. Kociol i rura ocieplone. Reflux zewnetrzny. Odpowietrzenie boczne rurka winiarska za chlodnica. Chlodnice prawdopodobnie zrobie sam z rurki Cu. Mysle jeszcze jak zrobic zaworki iglowe bo cena k/o mnie przytlacza...taki mam pomysl. A mieszkam w bloku. Tak mozna to nazwac Czytalem sporo juz tego forum choc przyznam sie ze narazie zagladam do dzialow - budowy, destylacji rektyfikacji oraz bezpieczenstwo i zdrowie bo narazie te dzialy mnie glownie interesuja. W miare rozwoju sprzetu wiedza bedzie rozszerzana Milego psocenia.
pozdrawiam
cadart
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=472


Temat: Czy taka apratura się sprawdzi?
" />
">A to destylacja wody na potrzeby laboratoryjne jest już przestępstwem?Absolutnie nie! Ale ciężko będzie wytłumaczyć prokuratorowi do czego w destylarce H2O ma służyć kolumienka rektyfikacyjna....
Patenty różne na rozwiązanie złącz znajdziesz w galerii destylatorów oraz np. tu: budowa-destylatora-a-z-t41-20.html
Kolega Mima member/mima/ ma wprawę w łączeniu kega z kolumną, więc do niego o poradę możesz się zwrócić.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=759


Temat: Budowa bardzo prostej i efektywnej chłodnicy miedzianej
" />Miedź jest jak najbardziej odpowiednia do budowy naszego sprzętu.
Ja mam całą kolumnę rektyfikacyjną zrobioną z KO a ostatnio zakupiłem drobną siatkę miedzianą żeby dać część wypełnienia miedzianego.
Miedź jest w swoim rodzaju katalizatorem i pochłania różne związki które powodują że destylat jest w smaku ostrzejszy.
Już niedługo będę psocił na krótkiej 50 cm kolumnie z dodatkiem wypełnienia miedzianego o długości 15 cm to opiszę rezultaty.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=365


Temat: bimbermaker by mani51
" />Witaj mani51
Odnosnie klulek szklanych znajdziesz informacje ktore zamescilem w "BUDOWA APARATURY/Wypelniacz/str4" - sa tam fotki i opis moich doswiadczen.
Odnosnie dlugosci kolumny to im dluzsza tym lepsza o ile pozwalaja Ci na to np warunki lokalowe. Jestes w tym dobrym polozeniu (majac kilka odcinkow rury) ze moglbys sie pokusic o kolumne dwuczlonowa - max dlugosc moglbys wykorzystywac jeko kolumne rektyfikacyjna, a po rozkreceniu i wykorzystaniu tylko czesci dlugosci jako kolumne destylacyjna.
Wracajac do wypelnienia z kulek, ja zastosowalem kulki ze szkla laboratoryjnego, a wiec jak najbardziej wskazanego do naszego "procederu" .
Ponizej namiary, jesli bedziesz zainteresowany na pewno beda mogli Ci wyslac poczta lub kurierem - z panem Mariuszem wszystko dogadasz:
Przedsiębiorstwo Wdrażania Postępu Technicznego METAL-CHEM Sp. z o.o.
Aparatura Chemiczna
44-144 Nieborowice/k Gliwic
ul.Krywałdzka 1
Mariusz Młyńczak
tel. kom. +48 504 015 189

pozdrawiam
Kelonek
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=512


Temat: Budowa kolumny rektyfikacyjnej - dobry artykuł
" />Link ładnie opisuje budowe


http://www.moonshine_still.republika.pl ... a_rek.html
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=369


Temat: [szybkowar] Standardowy potstill
" />Witam!!! Sprzęcior Ok. Gdzie zaopatrzyłeś się w termometr i za jaką cene.
Nabyłem już materiały na budowę kolumny rektyfikacyjnej, prócz
termometru : może znasz dobry model sprawdzony. Czech.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2083


Temat: Ciągły proces rektyfikacji
" />Po pierwsze dobrze wiedzieć czym różni się zacier od nastawu.. żyłem w niewiedzy, THX
Po drugie... z tą pompką perystaltyczną to ławo powiedzieć ale z wykonaniem w moim przypadku to będzie ciężko (dostęp do lasera i koszty...) ale owszem da rade..
Po trzecie odnośnie tych odstojników... przeczytałem i moje wyobrażenie ich działania się zachwiało... jeśli mają za zadanie odebrać syf który paruje tylko na początku w niższej temperaturze, to nie lepiej po prostu odlać do zlewu pierwsze 50ml... a resztę (po ustaleniu się pracy kolumny) odbierać jako dobry produkt?
W niektórych instalacjach widziałem nawet po trzy odstojniki połączone szeregowo i raczej myślałem że to ma na celu kompensować zbyt wysoką temperaturę w kolumnie, czyli wykraplać wodę i inne syfy o wyższej temp parowania (kondensacji). Tylko jeśli zrobi się ich za wiele lub zbyt duże, schłodzenie będzie na tyle duże, że zacznie wykraplać etanol...a tego nie chcemy...

Teraz muszę to sobie poukładać w głowie i przemyśleć.... bo coś brak mi tu sensu...

Co do twojego schematu to wszystko prawie wporzo wg mnie tylko brak odbioru cieczy wyczerpanej z kotła... Poziom ..nastawu.. w kotle będzie rósł a tego nie chcemy bo stracimy stan ustalony (więcej cieczy = większe grzanie). Z tego zaś wynika że nie powinno się dozować nastawu do kotła, bo będziemy go odbierać razem z cieczą wyczerpaną... surówkę (bo tak się to ogólnie nazywa w rektyfikacji) trzeba dawać wg mnie tylko na wypełnienie... tylko trzeba dobrze trafić z miejscem dozowania (na odpowiedniej wysokości kolumny) ale to już opisałem wcześniej, że zależy od stanu cieplnego surówki.
Dyfuzyjny proces wymiany masy na wypełnieniu między spływającą w dół surówką a unoszącymi się oparami mieszaniny cieczy wyczerpanej i etanolu też już omówiłem wcześniej. Żeby to w pełni zrozumieć trzeba dużo się naczytać i poznać kinetykę wymiany masy (sam uważam że nie mam tego do końca w głowie poukładanego...ale kiedyś się tego musiałem nauczyć i zaliczyć!! więc co nieco się w głowie kojarzy...)

Jedynym rozwiązaniem będzie eksperyment..lecz on zależy od tego kiedy uzbieram wszystkie materiały na budowę mojej kolumny.... miejcie na uwadze że pomysł z psoceniem wpadł mi do głowy w ten wtorek więc w tydzień wszystkiego nie pojmę i nie wykonam... ale bądźmy dobrej nadziei.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1639


Temat: WYPEŁNIACZ czyli co OPRÓCZ ZMYWAKÓW można do kolumny wsadzić
" />No to lecimy:)

Wypełnienie kolumny rektyfikacyjnej - bardzo ważna sprawa, decyduje o wielu czynnikach, jakości destylacji, predkości przepływu par oraz skroplin itd. Ważny element to złożoność struktury wypełniacza, a konkretnie chodzi o jego całkowitą powierzchnię płaską, to od niej zależy jak bedzie przebiegał proces ponownego oddestylowania etanolu ze skroplonego juz destylatu.

No to możę pare przykładów:

1 - ZMYWAKI - czyli zmywaki kuchenne (o których będziemy pisać w temacie Zmywaki jako wypełniacz.) wykonane oczywiście ze stali nierdzewnej, inne się nie nadają gdyż rdza zepsuła by wszystko, zmywaki ze względu na swoją budowę (załączniki) mają dość dużą powierzchnię płaską, poniżej dane zaczerpnięte z innego forum:

- średnie upakowanie P/V=437m²/mÂł (powierzchnia/objętość)
- mocne upakowanie P/V=630m²/mÂł
Upakowanie średnie to stan fabryczny druciaka. Upakowanie mocne to ubity najmocniej jak się dało.
Druciaki można kupić gotowe lub też jeśli ktoś ma dostęp to zdobyć z jakiegoś zakładu tokarskiego gdzie obrabia się stal nierdzewną lub kwasówkę. Jest poprostu odpad który ram wala się po hali w masowych ilościach

Należy też uważać co się kupuje ponieważ producenci często chcą, aby zmywak przeznaczony do sprzedaży był błyszczący i jest pokrywany cienką warstwą, która daje miły połysk dla oka, ale po potraktowaniu go octem 10% i solą + grzanie - połysk znika, a zmywak może zardzewieć i być do wyrzucenia. Kupujcie na próbę kilka sztuk i testujcie
Załącznik:
zmywaki3.jpg [ 189.46 KiB | Przeglądane 2111 razy ]

Załącznik:
zmywaki.jpg [ 107.68 KiB | Przeglądane 2078 razy ]



2 - SZKŁO - jak wiadomo szkło jest dobre do wszystkiego, jego powierzchnia jest mniejsza, gdyż nie da się szkła tak dobrze potłuc jak zgnieść zmywaków, pozatym jeśli potłuczemy szkło za mocno powstanie piasek a przez piasek para alkoholowa nie przejdzie. Pozatym radziłbym używać tylko szkła niebarwionego czyli przezroczystego. Nigdy nie wiadomo czego użyto do zabarwienia.
Załącznik:
wypełniacz_szkło.jpg [ 206.11 KiB | Przeglądane 2318 razy ]


3 - CERAMIKA - podobnie jak szkło - potłuc wymyć i pakować

narazie to tyle
cdn...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=57


Temat: wysokość zaworu reflux
" />Witam kolegow
jest to pierwszy moj temat na forum. Troche zasiegnalem juz informacji w sieci na temat budowy destylarki i mam takie pytanie - generalnie jest informacja ze zawor reflux powinien byc zamieszczony jak najwyzej w kolumnie rektyfikacyjnej. Zamiescilem rysunek z ktorego wynikaja 2 rozwiązania (rysunek zostal obrocony do poziomu dla lepszej czytelnosci) :

1) rozwiazanie z wyzej polozona chlodnica - generalnie chce przejsc z rury 2" na rurke 9mm wewnetrznej srednicy i zastanawiam sie czy to nie za malo ? czy opary beda taka rurka - bo ma az 45cm dlugosci leciec do gory, moga sie zdazyc przeciez skroplic (czy dac wieksza rurke ? jaka ? jakiej dlugosci ?)...rozwiazanie to ma to zalete ze zawor reflux jest najwyzej polozony

2) rozwiazanie z rurka krotka - chlodnica zostala obnizona wzgledem kolumny ale przez to obnizyl sie tez zawor reflux (ok 50cm bo tyle maja chlodnice szklane). PRzy rurze 125cm zawor znajdzie sie wiec na poziomie ok 75 cm nad kegiem. Rozwiazanie takie jak zauwazylem stosowane jest tez w destylarkach dostepnych w sprzedazy. Czy wysokosc polozenie zaworu reflux nie ma wiec az takiego znaczenia ?

Konkluzja.... - ktore rozwiazanie jest lepsze ? co sadzicie ??

Pytanie poboczne - czy warto zakladac jakis cisnieniomierz na kega przy budowie destylarki z kolumna rektyfikacyjna - zamierzam w sumie zrobic jakis zawor bezpieczenstwa (był tu taki gdzies tylko nie moge znalezc - przy zaworach za chlodnica rurka wyprowadzajaca powietrze do gory - czy to rozwiazanie zadziala ? ).

Ogolnie to tak sobie wymyslilem ze nie bede zakladal zaworu na refluxie tylko zrobie to bez zaworowo - zwykla rurka, natomiast odejscie czystego alkoholu bedzie mialo zawor...bo po co regulowac reflux ?

Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam podziemie
cadart
Załączniki:
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=455


Temat: Galeria Kucyka, Typ: BF-10
" />Link do oryginalnej galeri : Galeria Kucyka, Typ: BF-10

Dane techniczne
Typ: BF-10
Pojemność: 10 dm3
Pojemność użyteczna: 8,5 dm3
Wydajność godzinna*: 1,25 dm3
Masa całości: 2,5 kg
Rodzaj ogrzewania: elektryczne (alternatywnie gazowe)
Czas zagrzania maksymalnej ilości zacieru: 80 minut
Czas 1 cyklu destylacji**: 5 godz.
Bezwładność cieplna układu: mała

* przy destylacie gotowanym o mocy 55%
** przy wydajności znamionowej i maksymalnym poziomie zacieru

Opis budowy
Profesjonalny, całkowicie szklany destylator z kolumienką rektyfikacyjną i odstojnikiem. Kupiłem go w Leroy’u wiosną 2007 roku. Połączenie kolby z kondenserem jest za pomocą złącza szlifowanego, które zapewnia całkowitą szczelność bez udziału uszczelek (a jedynie odrobiny wazeliny). Jedyną rzeczą, która wymagała usprawnienia było wyprowadzenie odpływu nektaru poza obrys aparatu. Przedłużkę wykonałem z rurki szklanej. Swoją drogą, to konstruktor chyba był po solidnej dawce wódy ze sklepu (po bimberku myślał by przyszłościowo) bo zaprojektował ów wylot tak, że w wersji oryginalnej, nijak nie da rady podstawić naczynia na skropliny...

Opis działania
Bimbroforu BF-10 używam do drugiej destylacji. Grzanie zapewnia kuchenka elektryczna 1800W (moc zacna, moc poniżej 1500W pachnie malizną) wyposażona w regulację temperatury płytki (należy unikać tego, patrz uwagi na końcu!). Na dno kolby wrzucam fajansowe koraliki zapewniające łagodne i równomierne wrzenie. Kolumna działa świetnie! Cały czas leci towar o mocy ok. 80 %, bez względu na upływający czas. Pod koniec destylacji woltarz gwałtownie spada (w pól godziny) do 50%, jednocześnie z chłodnicy towar samoistnie zaczyna ledwie kapać (jak opary są bogate w spiryt, to z chłodnicy cieknie – patrz foto powyżej). Ponadto sygnałem do zakończenia procesu destylacji jest gwałtownie następujące zmętnienie zawartości odstojnika. Sam odstojnik jest tak zaprojektowany, że przechodząca przezeń rura parowa grzeje towar w nim zebrany powodując odparowanie dobroci, zaś fuzle zostają w nim i można je rurką spuścić. Na zdjęciu kolumienkę ociepliłem serwetką, gdyż w bimbroforowni było zimno jak cholera (kilka st. C) i wtedy zbyt duży reflux się tworzył, zaś mi nie zależało aby wzmacniać woltarz tylko szybko powtórnie przekroplić destylat.

Koszt
Kolba + kolumna 500zł
Kuchenka elektryczna 100zł
Wężyki, rurka szklana 10zł
RAZEM: 610zł

Podsumowanie

Zalety:

Wady:



Moim zdaniem jest to już aparat dla profesjonalistów, którzy z jednej strony chcą otrzymać maksymalnie czysty produkt, jednak z drugiej nie stosują kolumn rektyfikacyjnych wysokich ze względu na chęć zachowania walorów smakowych, bądź nie mają warunków lokalowych aby taką kolumnę ustawiać. Ja, osobiście, jestem bardzo zadowolony z inwestycji. Gorąco polecam!

Kilka słów o kuchence elektrycznej:
Na rynku dostępne są dwa rodzaje kuchenek o zakrytej spirali grzewczej (odkryte, czyli te, które się żarzą, do ogrzewania kolb szklanych się nie nadają): kuchenka z termostatem regulującym temperaturę płyty przez włączanie prądu (pokrętło można ustawić w dowolnym położeniu odpowiadającym konkretnej temperaturze płytki), i z grzałkami o różnej mocy, których sekwencyjne załączenie pokrętłem (które ma kilka pozycji) powoduje zmianę mocy kuchenki, czyli kuchenka jest pod prądem bez przerwy, a my regulujemy tylko jej moc. Do grzania najlepiej jest używać tych drugich kuchenek, gdyż przy zastosowaniu kuchenki z termostatem proces wrzenia jest niestabilny - ‟faluje”. Gdy kuchenka jest najbardziej rozgrzana, wrzenie jest jak trzeba, ale, gdy wyłącza ją termostat, to wrzenie słabnie po chwili aby znów przyspieszyć po załączeniu grzania.


zdjęcia destylatora:
Załączniki:
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=147


© 2009 Partnerstwo na mazowszu - Ceske - Sjezdovky .cz. Design downloaded from free website templates